• Ole Huld

Sådan overlevede jeg mit første år som selvstændig

Opdateret: jan. 13
Den 1. marts har jeg 1 års jubilæum som selvstændig. Mit netværksbaserede produktionsselskab OleHuld& har overlevet det første år og stort set sikret sig økonomien for det andet år. Det er jeg vildt glad for, og ikke mindst er jeg glad for, at jeg kan mærke, at det med at have taget ansvar for sin egen jobsituation og dermed en vigtig del af sit liv , føles virkelig tilfredsstillende.


I det år, der er gået, er jeg blevet en del klogere. Både på mig selv, på hvad jeg kan og vil, og faktisk også så klog, at jeg kan mærke, hvordan flere og flere kloge og erfarne mennesker nu henvender sig og spørger mig til råds om, hvordan de selv kan starte op, blive herre og frue i eget hus og afprøve den ret lækre fornemmelse det er, at have sit helt eget firma. Nå ja, og dem der henvender sig virker endda oplyste og opløftede efter at have hørt mine ret banale svar og betragtninger. 


Med denne tekst håber jeg, at nogen kan blive lidt klogere på, hvad man skal vide, før man kaster sig ud i livet som selvstændig. Bare mine simple betragtninger, men til gengæld er de helt gratis.


Let’s do it: Stil dig nøgen ud på gaden

At springe ud som selvstændig var min egen beslutning, men jeg blev hjulpet godt på vej af en deportering til Jylland. Efter 13 år på DR som musikjournalist, prisvindende crossmedia-producent, konceptudvikler og Social Storyteller blev mit arbejde sendt til Aarhus. Timingen var god - i forhold til at sige nej tak. 


Jeg havde rundet de 40 år, havde begyndende midtlivskrise med en angst for at gro fast, havde tre små børn, der netop var startet i skole og havde investeret i et lækkert designkøkken i egetræ. Jeg stod med andre ord ikke og havde planer om at hive alt om med rode for at fortsætte i et job, der ikke engang på papiret postulerede at være det samme jeg havde haft i mange år. Med andre ord: Det var tid til at sige stop og goddag til et nyt livskapitel.


Alle dem, der har sagt op uden at vide hvad man så skal, ved det her: Først bliver man helt opstemt. Man ser muligheder i alt, man drømmer stort og vildt og alene det med ikke at have en chef eller et bestemt tidspunkt at møde ind på er jo allerede nok til at få dopaminen til at buldre. 


Så kommer krisen. Man tænker, at man bliver glemt, at man aldrig scorer en opgave og at alle andre er både dygtigere og klogere end en selv. Man kan nu gøre to ting: 1: Lægge sig nøgen ud på badeværelsesgulvet og lytte til Nathalie Imbruglia eller 2: Finde en gravid, arbejdsløs og fucked-up-ven, der kan overbevise en om, at man ikke er den, der har det værst. Og så sker der noget: Nogen trykker LIKE på ens opslag om, at man fandeme lige har sagt op, nogen inviterer en til at holde et foredrag og en gammel kontakt giver en den første aftale i bogen. Så kører det og man føler sig awesome. Indtil man igen rammes af kriser, tvivl, uro, nye opture og episke sejrsfølelser…


Læren er: Er man et følsomt væsen, før man bliver selvstændig, så kan du roligt gange det lidt op, når du står der helt alene og nøgen. Man finder ud af, hvor trygt og godt det var der på Licensfabrikken, hvor dejligt det var med kollegaer og hvor nemt, man kan trille igennem dagen, ugen og måneden uden at det egentlig betyder en pind. 


Som selvstændig står man der - helt alene og afklædt. Så gælder det dælme om at være en flot og veltrænet fyr, der har husket at styrketræne mentalt og socialt i årene op til det store spring…


Escape-plan: Forestil dig hvad du vil lave, hvis alting falder

Da jeg i august var til Venedig Biennalen observerede jeg ret intenst de sælgere, der solgte frugtspyd ved stranden. Jeg regnede ud, at hvis jeg stod op klokken 7 om morgenen og lavede frugtspyd frem til klokken 14, så kunne jeg overleve på det, hvis jeg solgte dem til turisterne frem til klokken 18. Derefter ville jeg så nyde et aftensmåltid med min familie, vandre rundt i byen og læse lidt, før jeg gik i seng. Fint nok liv. Skulle alt andet gå galt.


Som selvstændig har jeg virkelig nydt at have en escape-plan klar til den dag, alting går i hundene. Jeg er måske nok oppe i 40’erne, men er god social, ret morsom, god til at snakke og få ideer og ikke bange for at tage ved, så der burde være et eller andet job til mig derude. Da jeg også er pissegod til børn i alle aldre, så tænker jeg, at jeg skal arbejde som pædagogmedhjælper, SFO-voksen eller lærervikar, hvis der engang ikke er et marked for det jeg kan og mit firma krakker. Jeg tænker faktisk, at det er et job, jeg meget hellere vil have end fx. at være mellemleder i DR. Ikke et ondt ord om dem her, men det er nok ikke lige mig.


Som ny-selvstændig vil jeg klart anbefale alle at tænke over følgende: Hvad kan jeg ok lide at lave, hvad er jeg ok god til, hvilke slags jobs burde jeg med mine evner kunne lande. Lav en liste og hav den liggende klar i skuffen til den dag, hvor du bliver træt af altid at skulle gøre alting selv. 


Jeg elsker at være selvstændig, og det vælter ud med koncepter, genialiteter og drømme, der skal realiseres, men tænk lige over, hvor fedt livet var, da du kopierede tidsskrifter på Statsbiblioteket, mens du hørte musik i hovedtelefoner og stenede kaffe og kloge artikler med kollegaerne. Ikke et dårligt liv, vel!


Gold-digger: Gift dig rig og bo billigt

Før jeg tog springet og blev selvstændig talte jeg en del med mine venner om det med at gøre noget andet. Og i de samtaler fandt jeg ud af, at jeg faktisk var en heldig kartoffel. For jeg har købt en hus i den ydre del af Amager ret billigt og har en kone, der er ret fint lønnet. 

Med andre ord: At blive selvstændig kan potentielt kaste dig ud i noget økonomisk uføre, og så er det bare en kæmpe lettelse ikke, at skulle hive penge ind til en 7 millioners villa i Italienskvarteret. 


Jeg siger ikke man skal gold digge sig igennem her, men tænk smart. Lav et budget, hvor du får styr på, hvor lidt du kan leve for uden at du skal hive børnene ud af Waldorf-skolen og gå glip af det ugentlige tur ned i vinyl-butikken. 


Man kan jo sagtens komme til at tjene væsentligt mere som selvstændig, men som udgangspunkt, så få styr på, om du kan overleve på dagpenge, hvis det hele kokser og ens rige partner bliver fyret. Og nu hvor ordet dagpenge er nævnt: Så hvis mulig: Hold dig ude af det system. Jeg var så heldig ikke at blive indrullet, men de stakler jeg kender, der knokler i systemet, bliver drænet totalt. 


Så: Find et lortejob, pas det, og hav så friheden til at tænke stort og fremadrettet, når det er overstået. Sov lidt mindre - spis lidt dårligere - rejs mindre. Og vi bor i Danmark, mand - det kan ikke gå helt galt, så længe du siger nej til narko og alkohol.


Who & Where: Om ikke at starte med sit WHY

Jer der læser med her kender sikkert til Simon Sineks ‘Start With Why’. Min læring efter det første år er, at man ikke skal panikke, bare fordi man glemmer sit WHY i begyndelsen af sit liv som selvstændig.


Der er så mange andre HV-spørgsmål, man også lige skal have styr på! 


For eksempel:

HVEM er jeg? Hvis man fx. har været ansat det samme sted i over 10 år, så ligger en stor del af ens identitet der. Så er det faktisk fint nok at starte med at spørge sig selv, hvem man er, før alt andet. Jeg kom ihvertfald selv i tvivl…


HVOR er jeg? Jeg har siddet på tre forskellige kontorer i løbet af det første år. Plus i min egen sofa, ved spisebordet og i min kælder. For hvad passer til ens geschäft? Skal man netværke, skal man have ro, skal man holde møder, skal man klø sig i skridtet, have afrikanske eller arabiske espressobønner eller kombinere opvask og arbejde. 


Så brug roligt det første år på at komme i gang. Find ud af hvilke opgaver, der er sjove og meningsfulde, find ud af hvem, der er fede at arbejde sammen med og find ud af, hvor meget du skal tjene, hvor meget du vil arbejde og hvor meget du er villig til at ofre og gå på kompromis med.


Så kan du derefter læne dig til tilbage i chefstolen og tænke over dit formål - dit WHY!

Rent praktisk så kan jeg klart anbefale en metode, hvor man bruger 70% af sin tid på at løse konkrete opgaver. Altså lav alt det, der betaler dine regninger nu. 


Og brug så 30% af sin tid på at tænke på forretningsstrategi, visioner, drømme, ideer, skriv en bog, en pamflet og udarbejd nogle sjove foredrag og alt det andet, der er grunden til, at du elsker at være selvstændig- og alt det, der potentielt kan give dig nye opgaver, der kan betale huslejen, privatskolen, LP’erne og skiferierne.


Og hav så altid din ESCAPE-plan klar til brug…


Vil du have en uddybet version af disse overvejelser, så skriv endelig til mig. Jeg har holdt flere foredrag om emnet på alt fra gymnasier, erhvervsskoler og universiteter.

Mail: hello@olehuld.dk